romana - english

INTREBARI FRECVENTE

Q : Ce este Bioetanolul?
A :

Bioetanolul este etil alcool produs din biomasă și/sau fracția biodegradabilă a deșeurilor, în vederea utilizării ca biocarburant/biocombustibil, fiind o alternativă la benzină fie în stare pură fie în mixturi.

Q : De ce să folosim bioetanol?
A :

Deoarece bioetanolul este cea buna alternativa la combustibilii fosili, produce emisii de gaze cu efect de sera mult mai mici si ofera posibilitatea de a utiliza infrastructura existenta. Prin utilizarea bioetanolului autovehiculele, sistemul de transport al combustibilului si statiile de pompare proiectate pentru combustibilii fosili necesita doar modificari minimale in comparatie cu alti combustibili alternativi.

Q : Productia bioetanolului dauneaza mediul inconjurator?
A :

Nu, procesul de productie este ecologic. Majoritatea fabricilor de bioetanol au statii foarte avansate de epurare a apelor uzate si sisteme de captare a emisiilor de CO2 produse in timpul procesului de biofermentatie.

Q : De cat timp se foloseste bioetanolul ca si combustibil?
A :

A fost utilizat ca si combustibil din anul 1826 cand Samuel Morey a conceput un motor ce functiona cu etanol si turebentina. Fordul Model T, introdus pe piata in 1908, a fost un automobil flexibil ce putea rula atat cu etanol cat si cu benzina sau cu un amestec dintre acestea. Asadar bioetanolul are o istorie veche in industria automobilistica.

Q : Cum se produce bioetanolul din porumb?
A :

Procesul se imparte in urmatoarele etape principale:

- In prima etapa boabele de porumb se macina pentru a permite o fermentare mai usoara

- In a doua etapa porumbul macinat se amesteca cu apa formand o plamada ce apoi se combina cu enzime pentru a transforma amidonul in zahar in vederea fermentarii. Plamada se pompeaza apoi in rezervoare de fermentare unde se creste concentratia alcoolului

- In ultima etapa plamada fermentata este transferata in instalatia de distilare unde in urma proceselor de distilare, rectificare si dehidratare se obtine bioetanolul, uleiul de fuzel si plamada epuizata din care apoi se obtine DDGS-ul.

Q : In U.E. se utilizeaza amestecurile de bioetanol si benzina?
A :

Da, concentratiile fiind diferite in functie de legislatia fiecarei tari membre, de la E5 pana la E85.

Q : Ce este E5, E10, E15...E100?
A :

Mixturile de etanol sunt prescurtate folosind litera "E" urmata de un numar ce descrie procentul de etanol din mixtura din punct de vedere al volumului, de exemplu E85 este compus din 85% etanol si 15% benzina.